Is je kind toe aan een nieuw paar schoenen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Het is namelijk belangrijk om schoenen te kopen die goed zitten en aan een aantal eisen voldoen. Op deze manier kan je kind lekker lopen, spelen en rennen én zich optimaal ontwikkelen. Hieronder geven we een aantal handige tips!

Meet de voet van je kind

Het meten van de voeten van je kind kan in de schoenwinkel of – als je online wilt gaan shoppen – met behulp van een meetlat. Online vind je handige tabelletjes waarmee je de schoenmaat kunt berekenen aan de hand van de voetlengte van je kind. Overweeg om een schoen in twee verschillende maten te bestellen als je online gaat winkelen.

Wat voor soort schoen ga je kopen?

Bedenk vervolgens wat voor soort schoenen je gaat kopen voor je kind. Sneakers, ballerinas, regenlaarsjes, sandaaltjes en slippers zijn allemaal heel leuk, maar eigenlijk niet geschikt om elke dag te dragen. Kies liever voor leren schoentjes met een flexibele zool. Het is belangrijk dat de schoen voldoende ondersteuning biedt.

Wat kun je beter niet kopen?

Het kopen van tweedehands kinderschoenen wordt afgeraden. De schoenen gaan namelijk naar de voet van het kind staan. Investeer liever in een goed paar schoentjes met veters. Door te kiezen voor veters, kun je de schoenen goed laten aansluiten. Koop geen schoenen die te klein zijn, maar ook geen schoenen die te groot zijn.

Passen van de schoenen

Het passen van de schoenen doe je bij voorkeur ’s middags. Dan zijn de voeten van je kindje wat dikker dan ’s ochtends. Pas de schoenen met sok en laat je kind een rondje lopen op de schoenen. De maat check je door je kind met de tenen te laten wiebelen. De tenen moeten goed kunnen bewegen. Tussen de rand van de schoen en de grote teen van je kind moet één duim passen.

Probeer verschillende opties

Kinderschoenen kopen is niet altijd even makkelijk. Je moet af en toe even zoeken naar de juiste maat én een model vinden waar je kind en jij blij van worden. Ga daarom naar een schoenwinkel als je kind uitgerust en in een goed humeur is. Zo zal hij of zij – hopelijk – even rustig verschillende schoenen willen passen. Een andere optie is om online verschillende schoenen te bestellen en thuis op jullie gemak te passen.

Controleer de schoenen regelmatig

Kinderen groeien als kool. Voor veel kinderen is het alleen wel lastig om aan te geven dat een schoen te klein is geworden. Check daarom regelmatig of de schoenen nog goed zitten. Doe dit bij voorkeur elke twee tot drie maanden.