Een baby zet je leven aardig op de kop! Zo heb je ineens een enorme verantwoordelijkheid én zijn er tientallen andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zomaar de deur uit gaan wordt bijvoorbeeld een stuk lastiger. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dingen die drastisch veranderen zodra je een kind krijgt.

Minder tijd voor jezelf

De grootste verandering is misschien wel dat je ineens een stuk minder tijd voor jezelf hebt. Zelfs slapen, douchen, eten en rustig naar de wc gaan zijn een luxe als je een baby hebt. Zo heeft je baby altijd net een volle luier als jij wilt gaan eten of de deur uit wilt gaan. Het is daarom extra belangrijk om af en toe een oppas te regelen en tijd voor jezelf te maken. Voel je niet schuldig als je languit op de bank gaat liggen als de baby slaapt. Geniet van dit momentje rust en me-time! Zo kun je straks weer met frisse moed en een goed humeur voor de baby zorgen.

Minder tijd voor elkaar

Het krijgen van een kind heeft niet alleen een enorme impact op je leven, maar ook op je relatie. De slapeloze nachten doen je humeur niet altijd goed en een kan voor best wat stress zorgen. Probeer goed met je partner te blijven communiceren en de taken op een eerlijke manier te verdelen. Ga er ’s nachts om en om uit en laat elkaar in het weekend wat langer slapen. Maak daarnaast tijd voor elkaar. Kijk samen een filmpje als de baby op bed ligt of ga samen een avondje uit als iemand wilt oppassen. Deze tijd samen hebben jullie hard nodig!

Minder onbezorgd in het leven

Als papa of mama sta je minder onbezorgd in het leven. Ook als je niet met je kind bent, denk je constant aan hem of haar. Je ziet overal gevaar en maakt je zorgen over dingen waar je vroeger niet eens aan dacht. Hoewel het normaal is om je zorgen te maken en het uiteraard belangrijk is om een veilige leefomgeving te creëren voor je kind, is het ook van belang om af en toe even los te laten. Vertrouw op je partner, oppas, creche en eigen intuïtie. Je kunt niet elkaar gevaar vermijden en de meeste kinderen worden vanzelf – en zonder al te veel problemen – groot.

Meer liefde

Wordt het dan allemaal minder zodra je een kind hebt gekregen? Nee! Als kersverse papa of mama ervaar je een gevoel voor liefde die niet te omschrijven is. Hoewel je soms even moet wennen aan je rol zul je merken dat je al gauw niet zonder je kind meer kan. Zelfs als je gaat shoppen kom je ineens met alleen maar kleertjes voor de kleine spruit thuis. Hoewel het krijgen van een kind echt niet altijd even makkelijk is, vergeet je dit direct zodra je kind zijn of haar eerste lach showt.