Een lange autorit op vakantie overbruggen

Hoe je het ook draait of keert en hoe kort de autorit ook is. Voor kleine kinderen duurt een autoverplaatsing altijd te lang. Als ouder zal je de vraag al herhaaldelijk te horen hebben gekregen: “Zijn wij er bijna”? Een klassieke riedel van kinderen waar je nu eenmaal niet op zit te wachten. Gelukkig kan je op voorhand hier op inspelen door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Op die manier maak je de lange autorit tot een onvergetelijke belevenis. 5 praktische handige tips om de tijd in de auto te doden voor kinderen zonder onophoudelijk gezeur aan je oren of ruzie tussen kleuters.

Tip 1: Voorzie een tablet

De dag van vandaag is het logisch dat je als ouder een tablet meeneemt waar je kinderen de handen mee vol hebben. Het maakt niet uit of je op reis gaat met een vliegtuig, trein of met de auto. Het is de meest geschikte tijddoder waar kinderen kinderfilmpjes bijvoorbeeld op kunnen kijken. Om het je kids aangenamer te maken, kan je best de tablet vasthechten aan de hoofdsteun van de achterbank. Maak wel dat je een aansluiting voorziet voor de stroomvoorziening onderweg.

Tip 2: Zorg voor een tekenboek

Een schets maken met een tekenboek mag zeker niet ontbreken. Zorg wel altijd dat de tekenpen is gevuld met water in plaats van met stiften. Zo ga je beschadiging aan de autostoelen vermijden. Een ander alternatief is het magnetisch tekenbord waar je het spelletje ‘raad wat ik ga tekenen’ kunt spelen. Zoals de titel al doet vermoeden moet iemand anders raden wat werd getekend. Hiermee hou je je kinderen urenlang zoet voor onderweg.

Tip 3: Luisterboeken als heilige graal

Een filmpje kijken op een tablet is één ding, maar beperk wel de schermtijd tot een aantal vooropgestelde uren. Het is een ware aanrader om de aandacht af te leiden via een MP3 speler met daarop luisterboeken. In de meeste bibliotheken kan je die gratis lenen zodat je geen uitgaven hebt. Natuurlijk gaat er niets boven een mooie prentenboek! Neem die dan ook zeker mee voor je kind, zo zul je zeker geen last van ‘m hebben!

Tip 4: Laten ravotten in een speeltuin

Even snel een bestuurderswissel uitvoeren aan een tankstation onderweg en dan weer rap rap wegrijden. Zorg er wel voor dat het voor je kinderen ook nog leuk blijft. Wat altijd voor een aangename verrassing zorgt is een speeltuin aan de tussenstop. De kinderen kunnen een kwartiertje zich volledig uitleven en laat ze ongestoord ravotten. Het kost je misschien heel wat tijd tijdens je reis, maar wat maken die uren als je een vakantie voor de boeg hebt.

Tip 5: Het sst-spel zorgt voor rust

Geen inspiratie meer voor onderweg. Schakel dan over naar het sst-spel. Wie kan zich het langste stil houden zonder een woord te zeggen. Verzin enkele dingen die je onderweg tegenkomt. Denk maar aan een kerk waar iedereen zijn mond moet houden. Pas bij het zien van een hond of kat mogen ze terug praten. Het zorgt voor een rustmoment bij elke ouder.

Conclusie

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Zorg er dan zeker voor dat je goed voorbereidt bent en dat je voldoende stroom in de ipad bij hebt en stop regelmatig bij een tankstation voor je kids. Wat ook altijd goed is is om toch nog even een fysiek boek mee te nemen, zo heeft je kind iets tastbaars vast waar die mee vooruit kan. Mocht je geen inspiratie hebben voor kinderboeken; bekijke dan zeker eens de site van boekskes. Hier heb je meer dan voldoende inspiratie!