Heb je een gezin met kinderen? Een drukke baan of een kindje op komst? Je bent de hele dag druk met taken, dingen doen voor anderen en voelt je wellicht af en toe een tikje overweldigd. Toch is het van groot belang dat je jouw persoonlijke ruimte hebt om af en toe te kunnen focussen op je eigen energie. Door slim om te gaan met je tijd kun je de dag op een positieve manier beginnen en kun je spanningen, drukke dagen en stress beter aan – als het echt moet.

Neem je dagindeling onder de loep

Zet eens voor jezelf op een rij hoe een gemiddelde dag eruitziet voor je. Heb je direct na het opstaan een hoge snelle hartslag en heb je continu het gevoel dat er niet genoeg uren in een dag zitten om alles te kunnen doen dat je wilt doen? Sta een half uur eerder op, het liefst voordat eventuele andere leden van je gezin ook aan het ronddartelen zijn in huis. Of spreek met je partner af dat je in de ochtend een half uur echt alleen voor jezelf nodig hebt.

Besteed jouw eigen tijd wijs

Breng deze tijd door met een ontspannen douche of bad, stap op een hometrainer, loop heel bewust en ontspannen met een to-go beker vol koffie, een rondje met de hond, of doe een ontspanningsoefening of meditatie met een van de gratis meditatie apps. Wat ook het best voelt of bij je past, deze 30 minuten zijn er voor jou. Je laadt jezelf op om de dag rustig en ontspannen in te gaan.

Plan bewust vooruit

Voordat je naar bed gaat bammetjes smeren en in de koeling leggen, de was alvast aanzetten op een energiezuinig nachtprogramma en je outfit klaarleggen voor de volgende ochtend. Al deze dingen helpen je bij het maken van een rustige prettige start van de volgende dag, zonder stress. En in de laatste tien minuten voor je echt gaat slapen luister je met een slaapmasker op naar white noise, naar een geleide meditatie, of doe je ontspanningsoefeningen.

Pieker je veel?

Dan geef je jezelf toestemming om 1 keer per dag tien minuten al je zorgen op te schrijven en van je af te schrijven. Hierna bekijk je het lijstje aan zorgen dat je hebt genoteerd. Verdeel je notities in zaken die je direct kunt oplossen en in zaken waar je geen controle over hebt. Daarna geef je jezelf 15 minuten om aan oplossingen te werken, waarna je verder gaat met je dag.