Een goede mondgezondheid is essentieel voor een goede algehele gezondheid. Het is belangrijk om voor je mond te zorgen, omdat dit het beginpunt is van de spijsvertering. Bovendien is een gezonde mond belangrijk voor het behoud van sterke tanden en tandvlees, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezonde ademhaling en het voorkomen van mondproblemen zoals cariës, gingivitis en parodontitis. Lees hieronder wat Sunstar Gum allemaal in huis heeft voor jouw mondgezondheid.

Wat moet je doen voor een goede mondgezondheid?

  • Regelmatig tandenpoetsen: Tandenpoetsen is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om een goede mondgezondheid te behouden. Poets je tanden minimaal twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds, gedurende ten minste twee minuten. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride.
  • Flossen: Flossen is een belangrijke stap om voedselresten en bacteriën te verwijderen die tussen je tanden zijn blijven steken. Gebruik flosdraad of een interdentale borstel om tussen je tanden te reinigen. Flos minimaal één keer per dag.
  • Gebruik mondwater: Mondwater kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en het verfrissen van je adem. Kies voor een mondwater dat fluoride bevat en volg de instructies op de verpakking.
  • Bezoek de tandarts regelmatig: Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en reiniging. De tandarts kan eventuele problemen opsporen voordat ze ernstig worden en kan aanbevelingen doen voor verdere mondverzorging.
  • Behandel problemen direct: Als je pijn of ander ongemak in je mond ervaart, zoek dan onmiddellijk hulp van een tandarts. Het is beter om problemen zo snel mogelijk te behandelen voordat ze ernstiger worden.

Op de site van GUM zie je dat er veel verschillende tandenborstels en tandpasta’s, flosdraad, tandenstokers en mondwaters te vinden zijn. Het maken van een keuze kan nog wel eens lastig zijn. Je kunt hierover ook overleggen met jouw tandarts. Hij of zij kan je precies vertellen wat jouw mond nodig heeft om gezond te worden of te blijven.

Wat moet je laten voor een goede mondgezondheid?

  • Beperk suiker en zetmeel: Suiker en zetmeel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van cariës en andere mondproblemen. Beperk je inname van suiker en zetmeelrijke voedingsmiddelen en drink veel water in plaats van zoete dranken.
  • Eet gezond: Een gezond dieet kan bijdragen aan een gezonde mondgezondheid. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten.
  • Vermijd tabak: Roken en kauwen van tabak kan bijdragen aan de ontwikkeling van mondproblemen, zoals tandvleesaandoeningen en mondkanker. Vermijd tabak om je mondgezondheid te beschermen.

Door deze stappen te volgen, kun je een goede mondgezondheid behouden en de ontwikkeling van mondproblemen voorkomen. Zorg ervoor dat je consistent bent met je mondverzorgingsroutine en bezoek regelmatig een tandarts voor controle en reiniging.