Een futloos gevoel, minder honger of juist zin om je continu vol te eten, geen zin in leuke dingen, maar ook geen zin om helemaal niets te doen. En bij het bedenken van je boodschappenlijstje (of midden in de supermarkt) weet je het niet meer. Het lijkt of je hersenen stilstaan. Gaat hem om een dip die je opeens ervaart? Of kamp je al langer met deze gevoelens?

Sommige vrouwen ervaren een dip als deze een tot twee weken voor hun menstruatie. Deal je langer dan een dag of 5 met lusteloosheid, ben je emotioneel zonder aanwijsbare reden en heb je nergens zin in? Dan is het tijd om een afspraak te maken bij je huisarts. Heb je al een tijdje last van een dip en kom je er niet meer goed uit? Of heb je gedachten aan zelfmoord? Neem dan direct contact op met je huisarts en bel met 113.

Wanneer krijg je een dip

Een dip is iets heel anders dan een depressie. Een dip kan je overkomen na de feestdagen, na een leuke vakantie, aan het einde van een drukke periode, maar ook zomaar. Kenmerkend is dat een dip vaak voorkomt rondom dagen waarin je hormonen schommelen. Zwangere vrouwen, vrouwen in de menopauze en tieners, iedereen maakt het wel eens mee. Maar wat kun je eraan?

Wat kun je doen tegen de dip?

Denk eens rustig na en bekijk voor jezelf of er een aanwijsbare reden is voor je lusteloze gevoel. Heb je teveel gedaan? Je te veel willen bewijzen? Wat maakt je moe en waar krijg je juist energie van? Plan een time-out dag. Ook als je denkt dat dit niet kan.

Een time-out hoeft geen geld te kosten. Maak een lange wandeling met een vriend of vriendin, trakteer jezelf op een pot thee aan het strand, ga een middag stil zitten in je tuin. Leg je telefoon weg en verwijder zoveel mogelijk prikkels. Tegenwoordig is het heel normaal om met de telefoon in je hand naar de tv te kijken en dan ook nog eens een (half) gesprek te voeren. Geen wonder dat we overweldigd raken.

Schrijf van je af

Een notitieboek luistert, oordeelt niet en biedt je de mogelijkheid om je gedachten later rustig terug te lezen en zelf te testen. Pak een schrift of een nieuw notitieboek en een fijne pen en schrijf alles op wat door je hoofd spookt. Er hoeft geen logica in te zitten. Van de boodschappen tot elke gedachte die er in je opkomt. Hiermee houd je jezelf een spiegel voor en krijg je inzicht in de onrust in je hoofd.

Door af en toe tijd vrij te maken voor jezelf, door genoeg Vitamine D te eten en door je hooifd af en toe de ruimte te geven, kun je jouw dips beter de baas.